Apache OpenOffice 3.4

Након што је Document Foundation званично започео са радом у фебруару 2011. године и форковао кôд канцеларијског пакета Oracle OpenOffice.org који је у том тренутку био под окриљем Oracle-а, наступио је период интензивног развоја и исправке грешака у виду пакета LibreOffice који је већ догурао до верзије 3.5.3 објављене прошле недеље.

За сво то време OpenOffice је таворио и због тога у међувремену прешао под окриље Apache Software Foundation, променио назив у Apache OpenOffice и напокон данас доживео ново издање нове 3.4.

Ово издање не доноси значајнија унапређења, али наставља традицију и покреће ствар са мртве тачке. Смањено је време потребно за покретањем програма, унапређена енкрипција ОДФ докумената, имплементирани су једноставни додаци у Calc, подршка за векторски формат датотека SVG укључен је у све делове пакета.

LibreOffice логотип

Колико ће екипа програмера фондације Apache Software успети да поврати стару славу OpenOfficea не знам, али знам да ће у овом тренутку значајно напреднији LibreOffice тешко бити престигнут од стране пакета Apache OpenOffice, бар када је реч о могућностима програма.